Alle psycho-emotionele ervaringen die je doorheen je leven meemaakt worden weerspiegeld in je lijf.
Telkens je geconfronteerd wordt met een moeilijke, pijnlijke, emotionele situatie reageer je daarop met specifieke patronen van spierspanning. Als de oorzaak wordt weggenomen of de emotionele lading kan geuit worden herstelt het lijf zich terug naar zijn oorspronkelijke, ontspannen vorm. Indien dit echter niet gebeurt kan er een chronisch pantser ontstaan waardoor je je geblokkeerd kan voelen, dit zowel in beweging, gevoelsbeleving als in expressie van je persoonlijkheid.
Spierspanning, houding, ademhaling, energie, (lichaams)bewustzijn en (bewegings)expressie zijn alle onderwerpen die inherent zijn aan het werken met het lichaam en allen beïnvloeden ze elkaar. Daar gaan we dus actief mee aan de slag.
Het uiteindelijke doel is evenwicht: tussen opladen en ontladen, actie en rust, spanning en ontspanning. Daarbij spelen zowel krachten in jezelf als van buitenaf allemaal een rol.
Het is aan ons als individu om het initiatief te nemen om patronen te veranderen. Een therapeut kan je begeleiden in dat proces, maar fungeert eerder als gids, dit vanuit een accepterende, milde en authentieke houding.
Eerst en vooral: je hoeft geen specifieke voorkennis of ervaring te hebben, noch aangepaste kledij te dragen. Er wordt wel gevraagd om je schoenen uit te trekken.
Een sessie begint altijd met een stukje praten, over wat er speelt en waar je graag wil naar kijken of aandacht aan besteden.
Hoe een sessie dan verder verloopt hangt natuurlijk nauw samen met je vraag en met wat er op dat moment in je leeft.
Ik nodig je uit tot bewuster voelen van je lijf en wat het jou mogelijks te vertellen heeft. Vaak gebeurt dit door dieper te gaan ademen, te bewegen, geluid te maken, emoties die je tegenkomt de ruimte te geven en alles wat er is te (mogen) laten zijn.
Daarnaast gaan we aan de slag met fysieke oefeningen uit de bio-energetica, focussen, meditatie, ademwerk, systemisch werk, bepaalde technieken uit de gestalttherapie, ...
Ik werk zelf ook veel met Interactieve Zelfresonantie (IZR), een methode die gebaseerd is op moderne, erkende trauma- en hechtingstheorieën. De werkwijze heeft zijn wortels in de traumaverwerkingsmethode van de Duitse psychotherapeut dr. Franz Ruppert (IOPT, Identiteit georiënteerde Psychotraumatheorie en -therapie) en bouwt daarop voort. Tijdens een IZR-proces ontmoet je gedrag, gevoelens en drijfveren van jezelf, waardoor je jezelf beter begrijpt, onderdrukte gevoelens kunt toelaten en jezelf bevrijdt van oude patronen en overtuigingen.
Belangrijk is dat je weet dat niets MOET en het er werkelijk om gaat vrijheid te mogen ontwikkelen in je eigen bewegingsruimte, ademhaling, beleven van emotie, je denken, je zijn.
Ter afronding van een sessie staan we stil bij wat je hebt ervaren en wat je hiermee in het dagelijks leven mee kan aanvangen. Soms is dat heel helder, soms wordt het dat pas later.
Op regelmatige basis evalueren we samen hoe de sessies lopen en hoe de relatie tussen ons beiden aanvoelt, zowel voor jou als voor mij.
Je lijf herinnert zich alles, ook wat het heeft ervaren voor er woorden ter beschikking waren. Anders dan in klassieke therapie, gaan we steeds je lijf als ingangspoort aanspreken. We gaan voorbij het verbale en wat je hoofd zich bewust herinnert.
Het gaat erom dat iets in jou verlangt naar "verandering". Het veranderen of bewust worden van bepaalde patronen, emoties uiten of er net minder door overspoeld geraken, een fysieke klacht, keuzes maken, ontdekken wat je wil of net niet wil, omgaan met woede, verdriet, angst, enz...
Uiteraard kies je voor dit type therapie als iets in jou voelt dat bewuster contact met je lijf je kan helpen bij de vraag die je hebt.
We bespreken samen tijdens het eerste (intake)gesprek waarrond je graag wil werken. Tijdens dit gesprek is het zowel aan jou als aan mij om te voelen of we samen een traject kunnen opstarten.
Indien een andere trainer/therapeut mogelijks beter aansluit verwijs ik je door.